DAG 1

Fødderne er vores fundament, ligesom soklen på et hus. Mange fødder skriger på hjælp – de er sure i ordets bogstaveligste forstand og de kan være smertefulde.

Er der problemer med fødderne eller smerter i knæ, hofter, ryg, skuldre, kæber, hovedet eller psyken, så kan det skyldes at føddernes funktion er nedsat. Fungerer fødderne ikke optimalt, absorberer de ikke stød ved gang og løb. Det sætter sig i kroppen.

Lidt som et hus, hvor soklen er gået i stykker – så vil resten af huset også revne og på sigt vil skorstenen vælte.

Fakta

Foden har 26 knogler, 25 muskler, 33 led , over 100 ledbånd, over 200.000 nerveender, som holder styr på kulde, varme, position, tryk og smerte og over 250.000 svedkirtler, som tilsammen danner cirka en 1/4 liter fodsved om dagen

Da foden har 52 i begge fødder, indeholder fødderne 1/4 af hele kroppens knogler.

Less is more

Vi berører med bløde blide hænder, jo blidere og blødere jo dybere vil kroppen tillade din berøring. Jo større samarbejde vil der opstå mellem dig og klienten.

Vi synker ned i de forskellige væv – vi undgår at trykke, for tryk aktiverer modtryk, og klientens krop vil dermed spænde op.

Huden og nervesystemet kommer fra samme celletype i fosterstadiet, så de er derfor indlejret i hinanden. Sagt med andre ord, når du berører huden har du fat i nervesystemet. Så heri findes trygheden og tilliden til din berøring.

Vi går ud fra at jo lettere tryk jo større healing.

 

Nedsunken forfod – løsne kæbeled – kæbespændinger (test åbne munden)

Når fodens tværbue ved mellemfodsknoglerne er blevet flad. Årsagen kan være svage ledbånd og muskler. At gå på nedsunken forfod kan føles som at gå på knive. Fjedringen i foden mangler., så den har svært ved at affjedre vores bevægelser op i kroppen.  Når der er nedsunken forfod har knoglen os naviculare skubbet sig ned og roteret sig udad. Den skal vi have sat på plads.

 

Godt for:

  • Åndedrættet
  • Skævt bid
  • Skærer tænder om natten
  • Hovedpine
  • Skuldersmerter
  • Hoftesmerter

Øvelser for nedsunken forfod

Låst fodled – nedsunken fibula – skævt bid – galdeblære medianen

Nogle gange ser vi, hvordan mennesker går foroverbøjet og tænker at det kan være ryggen, som er årsagen. Men ofte er det os fibula (lægbenet), som er synderen. Hvis den sidder for langt ned i forhold til os tibia (skinnebenet). Det forhindrer foden i at dorsalflektere (bøje ankelledet).  Det ses især hos ældre mennesker, som kompensere for det stive fodled ved at foroverbøje kroppen.

For at løsne fibula og få det sat på plads behandler vi på 3 muskler samt skubber fibula blidt på plads.

Hold en finger på triggerpunktet m. extencor hallucis longus og bevæg foden med den anden hånd, indtil du mærker en aktivering i musklen. Hold den stilling indtil triggerpunktet afspændes.

Hold en finger på triggerpunktet m. extensor digitoum longus og bevæg foden med den anden hånd, indtil du mærker en aktivering musklen. Hold den stilling indtil triggerpunktet afspændes.

Hold en finger på triggerpunket m. tibias posterior og bevæg foden med den anden hånd, indtil du mærker en aktivering i musklen. Hold den stilling indtil triggerpunktet afspændes.

Skubbe fibula op på plads

For at forebygge stift fodled eller mobilisere fodleddet kan du give din klient øvelser med hjem.

Øvelser for stift fodled

Øvelser for stift fodled

Stå på begge ben – stil det ene ben foran det andet og rul foden fra inderside til yderside (inversion / eversion). Her føles det som om det er hælen, der arbejder. Skift til modsatte fod.

Gør det samme men denne gang med løftede tæer, så du føler, at det er mellemfoden som arbejder.

Stil nu den ene fod op på de krummede tæer og rul over tæerne fra storetå til lilletå. Når du er øvet, put mere vægt på tæerne.

3-10 repetitioner på hver fod.

Leddet mellem talus og underbenets knogler

Hold om talus med den ene hånd. Mærk hullet i ankelledet og sæt fingrene på hver sin side af hullet.

Hold om underbenets knogler med den anden hånd

Synk ind i vævet og mærk hvor der er spændinger. Hold spændingen indtil den giver sig. Der kan være spændinger i mange retninger.

1-2-3

Men det gælder jo faktisk begge veje – den øverste del af kroppen kan også trække i den nederste, eksempelvis ved en spændt psoas. Derfor tager vi behandling af psoas med i fodworkshoppen.

Fødderne bør plejes hele livet. Det er jo fundamentet , så det bør holdes ved lige, smiddiggøres og styrkes.

Dag 2

KI1 før fodbevægelser (solar plexus = selvværd, hvilken fod er standfod

  1. fod – Mobilisere, massere, udspænde egen eller de andres fødder
  • fleksion/ekstension over ankelled
  • karkludvrid
  • metatarsaler enkeltvis
  • roterer i tæers led
  • flex/ex tæer – samlet/enkeltvis
  • massere m. plantaris

        Gå rundt i lokalet – mærk forskellen – hvordan føles den?

        2. fod – samme som ved første fod

  • KI1 efter bevægelser

Abduktion storetå

Muskel som fører storetåen ud til siden, er den muskel som afgrænser din svang. Indersiden af længdebuen spændes, når storetåen abduceres. Har musklen ikke den styrke, vil der kunne opstå platfodethed. For at undgå dette eller hvis det allerede er opstået, så laves denne øvelse:

Bevæg storetåen isoleret ud til siden. Hvis storetåen er død, så tag fat i den, og før den ud til siden. Snak med tåen og giv den besked om at blive derude.

God fornøjelse

Frokost inkluderet begge dage (100 kr. pr. mand)

10:00-17:00 lørdag

10:00-16:00 søndag

1500 for begge dage – frokost, kaffe/te og kage inkluderet.

L5 – Kolde fødder (teaser til næste workshop i det nye år)

MediYoga workshop, hos Klinik Solvang i Stenstrup på Fyn
MediYoga, oplev ro og mindre stresse med denne workshop, hos Klinik Solvang i Svendborg

Følg mig på Facebook